Sałatka z awokado, ricottą, młodym szpinakiem i vinegret malinowym
- 200g Malin
- Awokado
- 150g Ricotty
- Młody szpinak
- Orzechy włoskie
- Chleb tostowy
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- Sól\pieprz
- 80ml oleju z pestek winogron
Część umytych malin wkładamy do rondelka, smażymy oraz przecieramy przez sitko. Do przetartych malin dodajemy ocet winny i balsamiczny, odrobinę miodu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy oliwę cały czas mieszając aby powstał sos, do sosu dodajemy pozostałe maliny i odstawiamy na parę minut aby smaki się połączyły. Na talerzu układamy umyty wcześniej młody szpinak, uprażone na patelni orzechy włoskie, oraz plastry awokado, całość obficie oblewamy sosem i zamarynowanymi w nim malinami, na koniec łyżką dodajemy kremową ricottę i chrupiące tosty z chleba.
Tarta z kremem estragonowym i owocami
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy ciasto przez ok 15 min., następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem estragonowy:
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- łyżka posiekanego estragonu
- 100g borówek
W rondelku przesmażamy borówki, przecieramy przez sito i wystudzamy. Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i śmietankę, cukier puder i ubijamy wszystko na gładki krem. Następnie dodajemy estragon, przetarte borówki i dokładnie mieszamy. Wystudzoną tartę szprycujemy kremem a na wierzchu układamy połówki truskawek, jedna przy drugiej tak aby przykryły cały krem.